De kracht van de roedel

Zoals algemeen bekend is zijn honden directe afstammelingen van de wolf. Wolven opereren in een groep om een geheel te vormen, de roedel. Een minder bekend feitje is dat veel hedendaagse huishonden, zelfs die dit al vele generaties zijn, nog steeds bepaalde roedelinstincten kennen.

In een roedel is er een vaststaande sociale structuur. Ieder lid van de roedel weet zijn plek en rol in de roedelhirarchie. De persoonlijkheid en acties van een roedellid worden beinvloed en bepaald door andere roedelleden. Dit betekent dat een hond in een roedel weet van wie hij commando's op moet volgen en aan wie hij superieur is.

De invloeden van het roedelgedrag bij huishonden zijn vandaag de dag nog net zo te merken als duizend jaar geleden. Bijvoorbeeld, als twee honden elkaar voor het eerst ontmoeten, moeten ze bepalen wie er superieur is aan de ander. Elke roedel heeft een leider, welke door iedereen gehoorzaamd wordt, dit is de alfahond.

Chobolobo beschouwt zichzelf ook als een roedel. Voor de honden ben ik de alfa, waarbij ik geassisteerd wordt door mijn eigen hond Carino. Dit leiderschap staat niet ter discussie en hier wordt ook naar gehandeld. Hierdoor kunnen alle honden los meelopen omdat zij instinctief weten wie zij moeten volgen.

Ook in de auto zitten alle honden gewoon bij elkaar omdat ik van mening ben dat de roedel zich tijdens de reis naar de locatie ook als roedel moet manifesteren. Dus geen fancy kooien in de auto, maar gewoon gezellig samen in de bak. Dat werkt ook uitstekend, dat hebben al die jaren al uitgewezen. Bijkomend voordeel is dat een nieuw roedellid direct al de hirarchie van de roedel leert kennen en zodoende moeiteloos volgt tijdens het eerste uitje.

Hieronder staan alle roedelleden. Klik op een hond om meer informatie over de desbetreffende hond te krijgen.


Lobo

Arlon

Aina

Aili

Twister

Meola

Luna

Twirre

Dixie

Lola

Gwen

Pyrie

Jari

Layka

Gentille

Ronya

Bineta

Barrel

Vito

Blue

Django

Neala

Timo

Tygo

Charly

Pebbels

Clara


Ex-roedelleden:


Branda

Rocky

Flits

Chief

Sandy

Bantu

Storm

Lara

Bo

Bobby

Nina